De roemrijke geschiedenis van Mickey Mouse

We schrijven 1928 als Mickey Mouse wordt geboren. Bijna een eeuw geleden dus. Een tijd waarin het bijzonder was als er geluid bij een film zat. Een tijd waarin niemand dacht aan mobiele telefonie, tablets, internet laat staan alles in 1 pakketten. Denk eerder aan een periode waarin Oostenrijk en Hongarije nog een gezamenlijke natie vormden, het eerste telefoongesprek tussen Nederland en Nederlands-Indië plaatsvond en Maurice Ravel zijn Bolero componeerde.

700 tekeningen per dag

De eerste Mickey Mouse-filmpjes, in zwart-wit en mét geluid, waren de aanzet tot Walt Disneys successen. Hoogstpersoonlijk rammelde hij aan koebellen, blies op fluitjes en plopte met gootsteenontstoppers om de boel levensecht te laten klinken. Ook de stem van Mickey nam hij voor eigen rekening. Zijn vaste medewerker, de Duitser Ub Iwerks, was degene die de oer-Mickey Mouse vorm gaf. Tekenfilms bestonden toen nog uit losse tekeningen die elkaar opvolgden om een filmpje te creëren: hij maakte er 700 per dag!

Kleur op de wangen en merchandise

Er waren 72 films voordat Mickey Mouse letterlijk kleur kreeg. Tussen zijn geboorte en 1935 werden mondjesmaat vrienden toegevoegd: Minnie Mouse, Boris Boef, en later Pluto, Donald Duck, Clarabella Koe en Goofy. The Band Concert was de eerste tekenfilm in kleur, gevolgd door Fantasia in 1940. Deze vormde een combinatie met de klassieke muziek van de componist Paul Dukas. Wat betreft merchandise was Disney er betrekkelijk vroeg bij: al in 1930 begon hij Mickeys beeltenis op mokken, tandenborstels en paraplu’s te drukken.

Mikkie Muis en Topolino

Ook redelijk vroeg in de jaren ’30 waren het tijdschrift Mickey Mouse Magazine en de opwachting die Mickey Mouse in stripvorm in de kranten maakte. Floyd Gottfredson nam dit werk over van Iwerks en zou Mickey tot 1975 blijven tekenen. Wereldwijd werd Mickey gelezen en gezien: in Frankrijk verscheen zijn magazine onder de naam Le Journal de Mickey, in Nederland debuteerde hij als Mikkie Muis en in Italië heet hij tot op de dag van vandaag Topolino (muisje). Hoe hij ook heette, het icoon bleek onverslaanbaar en had en heeft invloeden op de meest onverwachte plekken.

Mickey Mouse Club

Zo was er de Mickey Mouse Club, een tv-show die vanaf 1955 vrijwel dagelijks te zien was in Amerika. Toen in de jaren ’90 het programma terugkeerde, maakte het de eerste meters op het podium mogelijk voor latere wereldsterren als Britney Spears, Christina Aguilera en Justin Timberlake. Zelfs de vaderlandse voetbalcompetitie wordt in de volksmond al jaren gekscherend naar het nu bijna een eeuw oude stripmuisje vernoemd. Maar daar kan Mickey zelf niets aan doen, natuurlijk.